De realiteit van 13 Reasons Why

Mocht je de serie ’13 Reasons Why’ nog niet gezien hebben en wel van plan zijn om nog te gaan kijken, dan wil ik je adviseren om deze blogpost nog even niet te lezen.

Het kan je niet ontgaan zijn dat er veel te doen is over de serie ’13 Reasons Why’ die op dit moment te zien is op Netflix. Het is een heftige en indrukwekkende serie over de redenen die er voor zorgen dat een Amerikaanse tiener uiteindelijk zelfmoord pleegt. Ik heb zelf ook even getwijfeld of ik de serie zou gaan kijken, maar ben uiteindelijk blij dat ik het gekeken heb.

De serie laat op een integere manier zien hoe moeilijk het is om op dit moment een tiener op de middelbare school te zijn. Slutshaming, reputaties die gemaakt of gebroken worden door Social Media, onzekerheid, meisjes die gereduceerd worden tot objecten, enzovoort. Het kan een tiener zeker tot op het randje brengen.

Ik weet helaas uit ervaring dat het niet iets ‘typisch Amerikaans’ is. Slutshaming was dan gelukkig nog niet zo van toepassing toen ik op de middelbare school zat, maar juist als laatbloeier op sexueel gebied was ik regelmatig het mikpunt van plagerijen en intimidaties. Het gevoel dat je krijgt als iemand verhalen verspreid over sexuele escapades die niet hebben plaats gevonden is al erg. Het feit dat iedereen weet dat je gepest wordt en er niemand is die ingrijpt of helpt is nog erger. Dat was dan ook hetgene wat mij het meeste aangreep in deze serie. Iedereen weet het en niemand doet er wat aan.

Nu als volwassene snap ik de dynamiek tussen jongeren onderling beter en zijn ook de reden waarom duidelijker, maar dat gevoel dat niemand je wil helpen, die eenzaamheid. Het is een gevoel dat nooit meer weggaat en die ik zo à la minute weer kan oproepen. Ik snap die uiteindelijke stap naar het onvermijdelijke heel goed.

Hier in Nederland (en ook in Amerika trouwens) is de discussie ontstaan of deze serie wel getoond moet worden. Zeker omdat het geweld naar vrouwen en de uiteindelijke zelfmoord duidelijk in beeld gebracht worden. De angst is dat deze beelden mensen met  problemen kunnen triggeren. Ik ben het daar niet mee eens. Ik ben van mening dat iemand die een einde aan zijn of haar leven wil maken geen trigger van een serie of film nodig heeft.

Ik denk dat het juist goed is om deze serie te tonen zodat we hopelijk eindelijk een verandering in de wereld teweeg kunnen brengen. Dat we bespreken dat slutshaming, verkeerd social media gebruik, objectivering van vrouwen door mannen onacceptabel gedrag is. Dat we jongeren leren dat dit gedrag levens kan verwoesten en moet stoppen. Bij mij is het in ieder geval een serie die nog lang zal blijven hangen in mijn herinnering.

Mocht je na het lezen van deze blogpost de behoefte hebben om contact met mij op te nemen, schroom niet. Ik luister.