Oorontsteking

De afgelopen dagen was het wat stil op mijn blog aangezien ik geveld was door een heftige oorontsteking.

Afgelopen woensdag stond ik op met hele lichte symptomen van een gehoorgangontsteking. Een pijnlijke oorschelp, druk op mijn oor en lichte steken waren voor mij genoeg om even langs de huisarts te gaan en te vragen om oordruppels in de hoop de ontsteking voor te zijn.

Helaas, binnen 24 uur was mijn hele oor opgezet en verging ik van de pijn. Ik ben niet kleinzerig , maar ik wist van de pijn niet waar ik het zoeken moest. Ik zat binnen een ochtend aan het maximum van de paracetamol en ook de ibuprofen was na twee uur weer uitgewerkt.

Na een tweede bezoek aan de huisarts bleek mijn oorontsteking zwaar verergerd te zijn. Ik kreeg een oortampon om de oordruppels beter hun werk te laten doen en tramadol (lichte morfine) pijnstillers om de nacht door te komen.

Een geinig ding trouwens, zo’n oortampon. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het is een klein opgerold stukje gaas dat in je gehoorgang gestopt wordt. Op het gedeelte dat je buiten je oor ziet, kan je dan de oordruppels druppelen en doordat de hele tampon doorweekt raakt door de druppels komen ze ook aan in het achterste gedeelte van je gehoorgang.

Na 3 helse nachten is de ergste pijn verdwenen en hangt de pijngrens nu op hanteerbaar. Het duurt echter nog enkele weken voordat de ontsteking helemaal weg is en ik heb nog steeds last van steken

Waarom ik dit vermeld op mijn blog? Omdat ik mij deze pijn en ergenis had kunnen besparen. Al geruime tijd heb ik last van schilfers en eczeem in mijn oren. Ik heb verschillende zalfjes gebruikt, maar het meeste was ik gewoon aan het prutsen met wattenstaafjes en het pulken van de schilfers uit mijn oren. Ik dacht dat het zo’n kwaad nog niet kon, maar zoals je ziet. Één wondje en wat bacteriën en je hebt zo een gehoorgangonsteking te pakken.

Dus voor mijzelf, maar ook voor jullie enkele zaken om rekening mee te houden met je oren.

 • Gebruik geen wattenstaafjes om je oor schoon te maken. Zit er water in na het douchen? Kantel je oor naar een kant zodat het teveel aan wat er uit je oor kan lopen.
 • Oorsmeer is nodig om je oor schoon te houden. Haal alleen het overbodige weg aan het begin van je gehoorgang en ook alleen als je er last van hebt.
 • Gaat je oor dicht zitten door een te veel aan oorsmeer? Druppel een beetje olijfolie in je oren. Dit maakt de huid in gehoorgang minder droog en zorgt ervoor dat een oorprop uit zichzelf naar buiten komt. Blijft de prop toch zitten? Laat je oren uitspuiten bij de huisarts assistente.

Nou Bianca, dan wordt het tijd om na deze ooronsteking ook eens te doen wat je zegt 😉

Heb jij nog goede tips?

2 gedachten over “Oorontsteking”

 1. Beterschap, Bianca! Da’s heel vervelend, zo’n rot-oorontsteking. Ik heb er vroeger last van gehad (natuurlijk in mijn eerste studiejaar, waardoor ik heel wat lessen misliep) en het is een rot-pijn. Wattenstaafjes uitbannen is een goede optie en echt alleen je oor schoonmaken als je er last van hebt. En dan alleen aan de buitenkant! Wat me ook verteld werd: niets wat kleiner is dan je elleboog mag je oor in. … Nou weet ik niet hoe je met je eigen elleboog je oor in moet, maar als dat al lukt, dan kom je niet ver de gehoorgang in: en daar gaat het om.
  Onze kat heeft ook last van behoorlijk oorsmerige oren, en ook voor de kat druppelen we soms wat olijfolie in het oor. Kan geen kwaad en helpt goed.
  Ik wou dat ik tips voor je had over hoe met de pijn om te gaan, anders dan pijnstillers, maar … ik heb ze niet. Afleiding, veel rust, lekker warme thee met citroen en (een beetje) honing; meer weet ik ook niet. Als na weken de ontsteking weg is, en je gehoor nog niet optimaal is, kun je je oren voorzichtig laten uitspuiten. Het hoeft niet, maar je gehoor komt soms pas echt heel langzaam terug. Da’s ook niet altijd handig.
  Sterkte joh!

  1. Dank je wel. Het ergste is gelukkig al voorbij. Nu nog even wachten tot ik weer goed hoor. Het vervelende is dat ik weet dat je alleen de buitenkant van je oor schoon mag maken, maar als het in je oor jeukt dan wil je op een gegeven moment toch iets aan de jeuk doen. 🙂
   Maar dat is iets voor straks als de ontsteking helemaal voorbij is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *