Persoonlijk

Bezoekje aan de kaakchirurg

De menselijke hersenen zitten soms wonderbaarlijk in elkaar. Ik blijf mij verbazen hoe snel we pijn en ongemak vergeten zijn.

In november vorig jaar werd een fikse ontsteking onder een van mijn kiezen ontdekt en vorige week donderdag onderging ik een Apexresectie oftewel een wortelpunt behandeling. De informatie die ik kreeg van de tandarts omtrent deze behandeling was dat er een snee in mijn tandvlees gemaakt zou worden waarna de geïnfecteerde wortelpunt verwijderd zou worden.

Oh, dat is een eitje dacht ik bij mijzelf. Ik heb een vrij hoge pijngrens en geen schrik voor behandeling aan mijn tanden, dus ik ging fluitend naar mijn afspraak en binnen een half uur stond ik weer buiten. Ik had nergens last van gehad en de chirurg had goed werk verricht.

De volgende dag echter bleek dat ik mijzelf toch aardig overschat had. Ik dacht een avondje pijn te hebben en de volgende dag gewoon te kunnen gaan werken. En de suggestie van de chirurg om de komende tijd vloeibaar te eten, dat was toch alleen maar bedoeld voor diegene die een lagere pijngrens hebben dan ik. Oeps… foutje.

Ondanks mijn hoge pijngrens knalde de eerste dagen de pijn keihard door de pijnstillers heen. Ik snapte er niets van. Hoe kon ik hier toch zo’n last van hebben? Het duurde 3 dagen voordat ik besefte dat ik eigenlijk een operatie had ondergaan en dat het behandelde kaakbot en tandvlees toch even iets meer tijd nodig hebben om te genezen. Dat voorstel om vloeibaar te eten was eigenlijk zo gek nog niet.

Hopelijk blijft deze herinnering nu wat langer hangen, zodat ik bij een volgende behandeling mij iets wat beter voorbereid en niet raar sta te kijken van het ongemak dat zo’n behandeling met zich mee brengt.

Afbeelding van Wilfried Pohnke via Pixabay

2 Reacties

 • Roxanne

  Oei dat klinkt best wel pijnlijk! Ze moesten bij mij een kies trekken in 2017, maar die was helemaal door midden en die werd er dus uitgesneden door de kaakchirurg! De horror! Ik was er echt een paar dagen beroerd van, en omdat ik toen zwanger was, mocht ik niet eens fatsoenlijke pijnstillers slikken.

  • Bianca

   Geen fatsoenlijke pijnstillers mogen slikken. Ik moet er niet aan denken. Ik vond het met pijnstillers al een ramp.
   Gelukkig is het ondertussen al een stuk minder geworden en ik verwacht dat als de laatste hechtingen eruit zijn, dat het ongemak voorbij is.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: