Boekentag

De boekentag is een tag die al in diverse vormen door het internet bounched. Als rasechte boekenworm kan ik natuurlijk niet achter blijven. Ik heb de twee interessantste tag gekozen die ik tegen kwam. Dus vandaag de tag over boeken in het algemeen en donderdag de tag over mijn favoriete boeken.

Snelle of trage lezer?

Ik ben een snelle lezer. Het hangt natuurlijk ook af van de buitenwereld, maar als ik niet gestoord wordt, geen huishoudelijke klussen hoeft te doen, kan ik in een dag makkelijk een boek van 600 of meer bladzijden lezen. Ik heb dit eigenlijk al van jongs af aan. Op de basisschool heeft menig docent gedacht dat ik de boel zat te flessen als ik in het leesuurtje na een kwartier al terug kwam met de opmerking dat ik een boek uit had. Tja, er stonden dan ook alleen maar dunne boekjes in de kast. Die heb ik natuurlijk zo uit.

Bakstenen of dunnen boekjes?

Het heeft alle twee zo zijn charmes. Het liefst lees ik bakstenen, maar dunne boekjes zijn weer handig in de trein, in de wachtkamer etc.

Bibliotheek of boekenwinkel?

Van jongs af aan ben ik een trouwe bezoeker van de Bibliotheek geweest. Helaas was het assortiment in de plaatselijke bibliotheek redelijk verouderd en duurde het weken zo niet maanden voordat een nieuwe titel zijn weg had gevonden naar de Bibliotheek. Een boek kopen is natuurlijk de manier om snel aan nieuwe titels te kopen, maar ik vind het nog steeds zonde om zoveel geld uit te geven aan een boek die ik maar 1x ga lezen.

Luisterboek of E-book?

Een luisterboek heb ik nooit ”gelezen”. Ik vind het juist heerlijk om zelf te lezen. Maar ik kan mij voorstellen dat het voor andere personen een uitvinding is. Sinds de komst van de E-book en E-reader lees ik mijn boeken vooral digitaal.

Ingebonden of pocket?

Ondanks dat ik geen boeken meer koop heeft een ingebonden boek nog steeds zijn aantrekkingskracht. Ik weet niet, maar het voelt gewoon prettiger om een ingebonden boek in je handen te hebben i.p.v. een pocket.

Één per keer of slalom lezen?

ls ik eenmaal aan een boek begin, dan kruip ik helemaal in het verhaal. Overstappen op een ander verhaal werkt voor mij dan niet. Dus geen slalom lezen.

Bladwijzer of Ezelsoor?

Ik ben opgevoed met het idee dat je je spullen probeert heel te houden. Dus geen ezelsoren in boeken.

Snacks of Snoep?

Helemaal niets. Als ik eenmaal in een boek zit, hoor ik niets of niemand. Zelfs mijn eigen maag niet.

Fictie of Non-fictie?

Ik ben dol op fictie. Heerlijk wegdromen in een andere wereld. Vooral als de schrijver zo goed is dat je die andere wereld helemaal voor je ziet ontstaan.

Bank of bed?

Het liefst lees ik op de bank.Als ik mijn bed voel, dan slaap ik. Ook als ik een boek probeer te lezen. En het heeft wel wat huiselijks knus. Lief die aan zijn computer zit en ik die op de bank een boek aan het lezen is. Liggend, dat dan weer wel 🙂

Binnen of buiten?

Ik lees vooral binnen, maar dat komt meer omdat ik voor buiten geen fijne leesplek heb. Misschien dat ik toch maar eens moet gaan kijken naar een ligbed of hangmat.

Oorspronkelijke taal of vertaling?

Als het enigzins kan lees ik Engelstalige boeken in de oorspronkelijke versie. Je mist toch de nuances in het verhaal bij de vertaling.

Het boek of de film?

Eigenlijk maakt mij dat niet uit. De ene keer heb ik het boek al gelezen als ik de film zie. De andere keer ga ik het boek pas lezen wanneer ik de film gezien heb. Het heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo lang je maar in de gaten houdt dat een verfilming nooit alle aspecten van het boek kan laten zien.

Eenmalig boek of trilogie?

Het liefst lees ik trilogiën of reeksen. Dan kan ik het moment dat het verhaal afgelopen is nog even voor mij uitschuiven.

Ik hoop dat je mijn boekentag leuk vond. Donderdag kom ik met een tweede versie die meer in gaat op mijn favoriete boeken.