A.s. maandag is er weer een NL-Alert test. Een mooi moment om het eens te hebben over het NL-Alert systeem. De Nederlandse regering is al een tijd bezig met ons te informeren over NL-alert. Nl-Alert moet de vervanging worden van de maandelijkse sirenes op de 1e maandag van de maand. De huidige sirenes zijn erg kostbaar in het onderhoud en als het onderhoudscontract in 2017 afloopt wil men over stappen naar aan andere vorm van alarmmelding. In plaats van een sirene bij calamiteiten krijg je dan een alert op je mobiele telefoon.
Hoe werkt het?
Via NL-Alert krijgt iedere mobiele telefoon binnen een bepaald gebied rondom een calamiteit een alarm bericht. Stel er ontsnapt ergens een gifwolk uit een fabriek. In de richting die de wolk waait, krijgt iedereen met een mobiele telefoon, of men er nu woont, werkt of slechts op bezoek is een melding van de wolk en het advies naar binnen te gaan en ramen en deuren te sluiten. In principe een goed idee, maar het heeft wel zo zijn voor- en nadelen.
Voordeel
De sirene ben ik zo gewend dat het mij vaak niet eens op valt als deze weer klinkt op de 1e maandag van de maand. De vraag is of de sirene mij zou opvallen als het op een andere dag zouden luiden. Daarnaast is het puur alleen een aankondiging van een calamiteit. Eenmaal gehoord zul je op zoek moeten gaan naar een radio of op internet kijken wat er aan de hand is en welk voorzorgsmaatregelen je moet nemen. In dat opzicht is een simpel bericht met duidelijke uitleg op je telefoon een stuk makkelijker.
Nadeel
Aan de andere kant gaat de regering met het NL-Alert systeem er iets te makkelijk vanuit dat iedereen een mobiele telefoon heeft. Het liefst een Smartphone, want op de wat oudere toestellen werkt het principe niet. Ze vergeten daarin dat er nog genoeg mensen zijn die geen mobiele telefoon gebruiken. Hoe moeten die geïnformeerd worden over een calamiteit als de sirenes niet meer bestaan?
En het voordeel dat iedereen binnen een bepaald gebied een waarschuwing ontvangt, kan ook een nadeel worden. Om het voorbeeld van de gifwolk nog eens te gebruiken. Als jij woont in het rampgebied, maar erbuiten werkt, krijg je geen NL-Alert. Dus kan het zijn dat je onbewust een gevaarlijke situatie in rijd op weg naar je huis.
Vooralsnog is de regering bezig met het laten werken van de test berichten. Deze werken namelijk nog niet zoals het hoort. Zo heb ik zelf een telefoon die geschikt is om een NL-Alert te ontvangen, die ook ingesteld is volgens de juiste instellingen, maar mijn eerste testbericht moet ik nog ontvangen.
Hoe denken jullie hierover? Zijn jullie al NL-Alert proof?
Leave a Reply