Respect

Afgelopen zaterdag las ik met verbazing de online krantenkoppen.

“Grimmige sfeer demonstratie”

“Clash dreigt tussen zwarte piet demonstranten en harde kern psv”

Ik lees ‘s ochtends dat voor- en tegenstanders elkaar de huid vol schelden en ‘s avonds dat geweld zelfs niet is geschuwd.

Vandaag lees ik het toevallig over Zwarte Piet, maar het had net zo goed elk ander onderwerp kunnen zijn. Zodra er een discussie ontstaat, lijkt het respect ver te zoeken.

Respect

Ik denk terug aan de lessen van mijn vader. “Bianca, hoe oneens je het ook bent met de mening van een ander, je blijft altijd netjes en respectvol. De ander heeft net zoveel recht op zijn/haar mening als jij.”

Ik heb in mijn leven vele discussies gevoerd, want ik heb vaak een uitgesproken mening. Er zijn momenten geweest dat ik de ander kon overtuigen, dat de ander mij kon overtuigen en ook vaak zat dat we samen besloten dit onderwerp neer te leggen omdat onze meningen teveel verschilde.

Ik kijk naar de berichten online en vraag mij af of dit nog goed gaat komen. Ik vermoed van wel, ik hoop van wel. Het zou jammer zijn als de lessen van mijn vader en zijn generatiegenoten iets uit het verleden blijkt te zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.