Schoonmaken van je pc

Wanneer je merkt dat je pc trager begint te worden of begint te haperen bij simpele taken, dan is de kans vrij groot dat je pc een keer moet schoonmaken. Door de computer zowel van buiten als binnen als digitaal schoon te maken, verleng je de levensduur van je computer en je plezier om met de computer te werken. Vandaag geef ik tips hoe je de pc aan de buitenkant, binnenkant en digitaal schoon kan maken.

De buitenkant schoonmaken

Net zoals bij elk ander meubilair komt er stof te liggen op je computer. Vaak eigenlijk meer op de computer dan op andere stukken meubilair aangezien de elektriciteit in een computer stof aan trekt. Het is dus van belang om je computer regelmatig af te stoffen. Vooral ter hoogte van de ventilatoren. Deze zorgen namelijk voor een luchtstroom in je computer die er voor zorgt dat je computer niet te warm wordt, maar tegelijkertijd neemt die luchtstroom ook veel stof mee de computer in. Het beste maak je de buitenkant schoon met een licht vochtig microvezeldoekje. Deze doekjes staan er om bekend dat ze beter stof opnemen dan een gewone stofdoek en dat is iets wat je absoluut wil bij het schoonmaken van een pc. Nu je toch een sopje bij de hand hebt, maak dan  ook meteen je beeldscherm, toetsenbord en muis schoon.

De binnenkant schoonmaken

Naast het regelmatig stoffen van de buitenkant van je computer is het af en toe ook nodig om de binnenkant van je computer schoon te maken. Dit kan je laten doen bij elke grote computerwinkel met een servicedesk, maar je kan het ook zelf doen. Het schoonmaken begint met het open maken van je computerkast. Kijk even goed naar je kast hoe deze open gemaakt moet worden. Eventueel kun je de handleiding op internet op zoeken. De kans is groot dat aan de achterkant van je computer schroeven te vinden zijn waarmee je de computer kan openen.

Voor het schoonmaken pak ik meestal een oude make-up kwast. De haartjes van een make-up kwast zijn stevig genoeg om het stof te verwijderen, maar zacht genoeg om geen krassen achter te laten. Stof op deze manier alle onderdelen en ventilatoren voorzichtig af. Ga geen onderdelen los maken om het beter te kunnen schoonmaken. Gebruik géén gewone stofzuiger om het stof weg te zuigen. Met de zuigkracht van de stofzuigers van tegenwoordig heb je de kans dat je een essentieel onderdeel van je computer op zuigt. Er zijn speciale computer stofzuigers te koop, maar vaak werkt een busje perslucht zelfs nog beter om stof weg te blazen. Voor plaatsen waar je kwast niet bij kan of plaatsen waar het stof hardnekkig blijft zitten, kan je een wattestaafje gebruiken.

Meestal is het verwijderen van de stof in je computer al weer genoeg om je computer weer sneller te laten lopen. Toch kan het zeker geen kwaad om ook even te kijken naar de ventilator bij je videokaart en de processor. Dit zijn de twee onderdelen die het hardste werken in je computer en dus ook goed gekoeld moeten worden waardoor de ventilatoren sneller stof binnen zuigen. Wanneer je het aandurft kan je de videokaart en de processor ventilator loshalen om een keer goed af te stoffen. Vind je dit nog een stap te ver, dan kan lichtjes blazen met een busje perslucht ook al veel stof verwijderen.

Nu de hardware stofvrij is gemaakt, kan je verder met het digitaal schoonmaken van je computer:

Digitaal

Bij alles wat je doet laat je digitale sporen achter op je computer. Computerprogramma”s en bestanden worden niet netjes achter elkaar maar her en der op de harde schijf geplaatst. Wat werkt sneller denk je, als je een taart wil bakken? Dat alle ingrediënten en hulpmiddelen bij elkaar op een plaats staan of dat je ze tijdens het bakken nog overal in huis vandaan moet halen? Met een computer is dat precies hetzelfde. Gelukkig hoef je op een computer niet digitaal met een make-up kwastje aan de gang. Er zijn genoeg programma”s die je daar een handje bij kunnen helpen.

Defragmenteren

Als eerste kan je de harde schijf laten defragmenteren. Elk besturingssysteem van Windows heeft automatisch de mogelijkheid om de computer te laten defragmenteren. Klik hiervoor op je startmenu en type ‘defrag’. Selecteer de schijf die je wil laten defragmenteren en klik op de knop “Optimaliseren”.

Opruimen overbodige bestanden

Een belangrijk onderdeel in het digitaal schoonmaken van je computer is het opruimen van tijdelijke bestanden, Internet geschiedenis, oude programma”s, etc. Bij elk gebruik van je computer blijven er bestanden op je computer achter die geen nut meer hebben. Ze zijn er geplaatst tijdens het installeren van een programma en bij een deïnstallatie blijven staan.

Voor het opruimen van deze laatste overbodige bestanden gebruik ik zelf altijd CCleaner, maar Google op ”opschonen” en er komen diverse alternatieven te voorschijn. Programma’s zoals CCleaner helpen met het verwijderen van tijdelijke bestanden, logbestanden in Windows en populaire software van derden. Daarnaast verwijdert het programma de geschiedenis, cache en cookies van diverse webbrowsers. Ze leegen ook je prullenbak, verwijderen programma’s en schonen je het register op door het verwijderen van ongeldige sleutels.

Schoon

Na dit alles is je computer schoner van binnen en digitaal en zou je computer sneller moeten werken. Houd er rekening mee. Je kan deze handelen regelmatig herhalen, maar er komt een moment dat het beter is om je computer een keer opnieuw te installeren.

Leave a Reply

20 + six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.