Stoppen met de anticonceptiepil

Wanneer je op Internet zoekt naar ervaringen met betrekking tot het stoppen van de anticonceptiepil, vind je veel hallelujah verhalen. In deze blog wil ik het hebben over mijn ervaring, die helaas niet zo positief is.

Mijn verhaal

Eind 2018 besloot ik – na 25 jaar de anticonceptiepil geslikt te hebben – te stoppen met de pil. Ik was het zat om dagelijks een stoot hormonen binnen te krijgen die mijn gemoedstoestand beïnvloeden en in de stress te schieten als ik de pil een keer vergat. Daarnaast wilde ik ook goed in de gaten kunnen houden of de overgang al begon. Qua leeftijd ben ik nog een beetje aan de jonge kant om aan de overgang te beginnen, maar in mijn familie begonnen ze allemaal vroeg dus je weet maar nooit.

Back to Basic

Op het moment dat ik met de pil stopte wist ik dat het even kon duren voordat mijn cyclus weer op gang kwam. Mijn lichaam heeft 25 jaar lang extra hormonen binnen gekregen, dus voordat mijn hormonen zich hierop hadden aangepast kon even duren. Dat ‘even’ duurde uiteindelijk vijf maanden. Ik liet een koperspiraal zetten en dacht klaar te zijn.

Wat ik graag had willen weten

Wanneer je op Internet zoekt op ‘stoppen met de pil’ komen je veel website tegen die je vertellen dat je libido weer terug komt of omhoog vliegt, dat je minder last hebt van stemmingswisselingen, minder migraine, korte ongesteld. Wat ik miste op veel van deze website is de informatie dat je menstruatiecyclus weer ‘terug gaat’ naar haar natuurlijke staat. In mijn geval betekende dat dagen kramp en hevig vloeien. Iets waar ik als tiener altijd behoorlijk last van had en wat destijds de reden was om te beginnen aan de anticonceptiepil. Ik was het na 25 jaar een ‘kunstmatige’ menstruatie te hebben gehad alleen even ‘vergeten’. Ik vind het dan ook heel belangrijk om ook dit feit op het Internet te plaatsen zodat vrouwen die op zoek zijn naar informatie over het stoppen van de pil ook deze informatie te zien krijgen.

En nu?

We zijn nu 1,5 jaar verder nadat ik stopte met de pil. Helaas blijk ik een van ‘gelukkigen’ te zijn waarbij de menstruatie gewoon doet waar ze zelf zin in heeft. Dit kan variëren van dermate sterke krampen dat de huisarts mij naar het ziekenhuis stuurde om te toch even te controleren dat het geen blindedarmonsteking was tot een dusdanige hoeveelheid bloedverlies dat ik op de heftige dagen uit voorzorg Tenalady’s draag en mijn record staat nu op een menstruatie van vijf weken. Samen met mijn gyneacoloog ben ik aan het uitzoeken waar dit aan kan liggen en wat de mogelijkheden zijn om het te verminderen. In overleg ben ik toch maar weer terug gegaan aan de anticonceptiepil om de klachten enigzins te verminderen.

Wanneer je deze blog tegen bent gekomen omdat je opzoek was naar ervaringsverhalen over het stoppen met de pil, kan ik je het volgende zeggen. Het stoppen met de pil heeft absoluut alle voordelen die je op Internet terug vindt. In de periode dat ik geen pil gebruikte was mijn libido duidelijk weer aanwezig, ik had minder stemmingswisselingen en voelde mij absoluut lekkerder in mijn vel. Maar bedenk wel dat je menstruatiecyclus terug keert naar haar natuurlijke stand en afhankelijk van hoe die was kan dat een voordeel of een nadeel zijn. 

 

Leave a Reply

twenty + thirteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.