The Social “Media” Dilemma

Zojuist keek ik op Netflix de documentaire “The Social Dilemma”. Een documentaire over de gevaren van Social Media. Ik denk dat we allemaal wel eens tegen elkaar gezegd hebben dat social media verslavend is. Dat je er maar beter niet aan kan beginnen. Wat zo overduidelijk naar voren kwam in deze documentaire is dat de diverse platforms misschien wel met goede bedoelingen zijn opgestart, maar dat de diverse algoritmes ondertussen zorgen voor veel problemen in de wereld. polarisatie, geweld, een kloof tussen de ene kant en de andere kant. We zijn door al die algoritmes die we zien zo overtuigd van onze eigen bubbel, ons eigen gelijk, dat we niet meer willen luisteren naar anderen. En die algoritmes zijn opgericht met maar 1 doel. Het maken van zoveel mogelijk winst door in te spelen op onze angsten en wensen.

Ik vind van mijzelf dat ik een intelligent persoon ben en weet dat deze algoritmes bestaan. Ik ben van mening dat ik Fake News doorzie. Maar doe ik dat echt? De social media algoritmes zien wat ik lees en kijk en weten dat ik Donald Trump maar een grote koekwaus vindt, dus krijg ik filmpjes te zien die voor mij bevestigen wat een koekwaus hij is. Ze koppelen mij aan familieleden, vrienden en onbekenden die net zoals ik vinden dat hij een van de grootste koekwauzen is die er bestaat. Ik vind nog steeds dat ik intelligent ben, maar word ik niet ook gewoon beïnvloed?

Betrapt

Ik betrap mijzelf er de laatste tijd op dat ik op social media wil gaan reageren op mensen die niet hetzelfde denken als ik. Om ze eens even flink de waarheid te zeggen en te vertellen hoe fout ze het wel niet hebben. Het is mijn mantra ‘Iedereen heeft recht op zijn/haar eigen mening’ die mij tot nu toe tegenhoudt om iets te plaatsen. Maar de frustratie intern groeit. Waarom zien ze niet wat ik zie. Hoe dom kunnen ze wel niet zijn? De documentaire laat zien dat juist dit bubbel met informatie specifiek gericht op jou, je kennis laat maken met gelijk gestemden. Het zorgt voor een enorme polarisatie. Jij stemt links dus dan ben je zo’n softie die Nederland laat overnemen door buitenlanders. Jij stemt rechts dus jij bent zo’n egoist die niets over heeft voor een ander. Je ziet in Amerika dat die kloof tussen links en recht ondertussen zo groot is dat men het bijna normaal vindt om de ander met geweld te overtuigen van je gelijk. Stevenen ze hierdoor af op een burgeroorlog. Ik weet het niet? Ik weet wel dat ons internet en social media gebruik hier behoorlijk invloed op heeft.

Stoppen met Social Media?

Cold Turkey stoppen met Social media. Ik weet niet of mij dat zou gaan lukken. Ik ben de eerste om toe te geven dat ik behoorlijk verslaafd ben aan Social Media. Geen facebook betekent geen contact meer met familie, want iedereen zit op facebook. En zonder social media komt er niemand kijken op deze blog en waar schrijf ik dit dan voor? Ik besef dondersgoed dat social media enorm veel van mijn tijd opsnoept op een dag. Even een half uurtje Twitter of Tik Tok en ineens is de ochtend voorbij. Wat zou ik toch in godsnaam gaan doen als ik twitter, facebook, tik tok, etc allemaal van mijn apparaten zou verdwijnen. Wat moet ik dan met mijn tijd? Met wie praat ik dan? 80% van mijn communicatie met anderen gaat over wat ik nu toch weer gelezen heb op social media.

Het beste is denk ik om goed na te denken waarom ik op Social media zit. Welke behoefte vervult het voor mij en zijn er alternatieven? Misschien dat het mij ooit lukt om te stoppen met Social Media, maar tot die tijd probeer ik mij er goed bewust van te zijn dat elke stap die ik doe wel eens beïnvloed kan zijn door een algoritme.

The Social Dilemma

Mocht je interesse hebben om deze documentaire zelf ook te bekijken. Hij is op dit moment te bekijken op Netflix (ook zo’n programma met een algoritme 😉 ). Daarnaast hebben ze ook een website die de moeite waard is om te lezen: www.thesocialdilemma.com. Hieronder is alvast een kleine trailer.

En jullie?

Ik ben benieuwd hoe jullie hier over denken? Is Social Media zo’n groot probleem als we denken of niet? Zou jij kunnen stoppen met Social Media?

Leave a Reply

15 + nineteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.