Persoonlijk

Thuisblijven

Hoe is het met jullie allemaal? Lukt het thuisblijven een beetje? Ik moet zeggen dat de situatie waar we nu inzitten af en toe behoorlijk onwerkelijk aanvoelt.Dat ik ‘s morgens wakker word en het even een paar momenten duurt voordat ik besef dat we nog steeds in een behoorlijke crisis zitten en dat het nog wel even kan duren voor het voorbij is. We houden ons netjes aan het verzoek om zoveel mogelijk binnen te blijven, maar dat is voor ons eigenlijk nooit zo’n probleem geweest. We doen al jaren aan social distancing ;).

Sinds 1,5 week doe ik mijn werk vanuit thuis. In dat opzicht is het wel handig om een secretaresse te zijn. Veel van de programma’s die we gebruiken waren al online en het maakt in principe niet uit of ik nu inlog vanuit mijn werkplek of vanuit thuis. Het contact met de collega’s is wat minder, maar we hebben skype en Instant Messaging. Ik merk wel dat je op het werkt sneller even op staat om een printje te pakken, naar de koffie automaat te gaan en even met elkaar kletst. Alhoewel ik dat vroeger altijd als een afleiding ervaren heb, merk ik dat die kleine momentjes weg van je computer eigenlijk zo gek nog niet zijn. Nu met het thuiswerken zit ik zo enkele uren zonder pauze achter mijn bureau en dat is toch niet zo goed voor mijn lichaam. Gisteren heb ik toevallig weer een dag op kantoor gewerkt. Voor de afdeling waar ik werk, is het van belang dat er altijd iemand fysiek aanwezig is. Aangezien we uit een grote groep bestaan, betekend dit dat we al roulerend 1x in de week/ 1,5 week een dagje op kantoor zijn.

Eigenlijk kom ik alleen nog maar buiten voor de boodschappen. Wij zagen deze situatie al aankomen en hebben ons van te voren voorbereid door extra boodschappen te doen. Nee, ik heb niet gehamsterd. Lief en ik zijn aan tafel gaan zitten en hebben een overzicht gemaakt wat we de eerstkomende 6 weken willen eten en op basis daarvan hebben we onze inkopen gedaan. Een paar extra blikken soep. Melk drinken we al jaren uit de lang houdbare pakken melk. De groenten in blikken ipv vers en onze vriezer ligt altijd al vol met diverse soorten vlees. Alleen voor het brood gaan we nog elke twee dagen naar de winkel. De plaatselijke Jumbo en Albert Hein zijn goed voorbereid. Tape op de grond om de 1,5 meter bij de kassa, emballagemachine etc. Plexiglas bij de caissières. Nu alleen mijn medewinkelaars aan hun verstand peuteren dat het geen goed idee is om tussen mij en een vakkenvuller door iets te pakken uit het rek.

Dat is trouwens nog wel een dingetje, merk ik, dat thuisblijven. Afgelopen weekend heb ik met verbazing gekeken naar de foto’s van druk bezochte stranden en parkeren. Alhoewel op diverse social media de mensen op de foto’s ongeveer uitgescholden worden voor egoïsten en idioten en zelfs de ministerpresident ze asociaal noemt, probeer ik de zaken altijd van een andere kant te bekijken. Ik vermoed niet dat iedereen zo egoistisch is dat ze alleen maar aan zichzelf denken. Het gaat hier om gedragsverandering en daarvan is al bewezen dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat een verandering blijvend is. Ik hoop dat de persconferentie van gisteren genoeg mensen aan het denken heeft gezet. Ik zag vandaag in ieder geval al minder mensen in het verkeer en ook in de supermarkt was het erg rustig.

Ik kom de komende tijd mijn dagen wel goed door op het werk en hier thuis. Mocht je dat zelf wat moeilijker vinden, dan kan ik je zeker aanraden om de instagram van Marlous van lastdayofspring te volgen. In de highlight Staying Inn heeft ze diverse tips en ideeën verzameld om de thuisblijfdagen wat dragelijker te maken.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.