Uitwisbare notitie boeken

Als je mijn vriend vraagt welk woord mij typeert, dan zegt hij ‘Lijstjemeisje” en dat komt aardig in de buurt. Zo lang als wij elkaar al kennen, heb ik overal notitieboekjes/notitieblaadjes met dingen die nog gedaan moeten worden op kort termijn en plannen voor als ik er ooit aan toe kom. Aan de ene kant omdat mijn hoofd altijd vol zit met allerlei ideeën en plannen en aan de andere kant omdat ik ze ook zo weer vergeten ben als ik ze niet opschrijf.

Notitieboeken

Ik heb in mijn leven dan ook al heel veel notitieboeken versleten. Van groot naar klein, dik, dun, simpel of juist voorzien van heel veel bling, bling en ergens vond ik het ook weer zonde van al het papier dat ik verkwiste. Een tijdje geleden ontdekte ik het  principe van uitwisbare notitie boeken. Een idee waarvan ik dus meteen helemaal happy wordt.

Wat is een uitwisbaar notitieboek?

Het is een notitieboek waarvan de pagina’s na gebruik netjes uitgewist en opnieuw gebruikt kunnen worden. Op deze manier kun je toch alles opschrijven wat belangrijk voor je is, maar verspil je geen onnodig papier. Het ‘papier’ bestaat vaak uit papier behandeld met een plastic laag. Het is nog niet helemaal papiervrij, maar wel herbruikbaar.

Zo impulsief als ik was, kocht ik het eerste de beste uitwisbare notitieboek dat ik tegen kwam. Om er naderhand achter te komen dat er veel meer merken en versies zijn. Dus heb ik ze even voor jullie op een rijtje gezet.

Greenbook

De versie die ik dus zelf kocht is de Greenbook van Greenstory. Een broer en zus die zich bezig houden met het verkopen van duurzame schrijfartikelen. Het systeem bestaat uit een ringband met kaft waar je naar wens je eigen bladeren aan toe kan voegen. Hierbij kan je kiezen uit verschillende to do pagina, een week, maand en jaarplanning, een habittracker, een maaltijdplanner en de standaard lijntjes, ruitjes, dots en blanco pagina.

Ik gebruik deze greenbook nu een tijdje en het schrijven en weer wissen bevalt mij goed. Ik kocht destijds de all-in-one waarbij ik van elke pagina twee bladzijdes heb, maar in de praktijk blijk je toch niet alles te gebruiken. Dus bij een eventuele volgende aankoop zou ik gaan voor een exemplaar gevuld met lijntjes.

De foto hierboven is trouwens de A7 versie van de greenbook die ik dagelijks meeneem in  mijn tas.

Bambook

Via een reactie op Instagram ontdekte ik dat er meerdere bedrijven zich bezig houden met dit concept en Bambook is daar één van.

Bambook is ontstaan uit een schoolproject van derdejaars bedrijfskunde van 4 studenten. Ook zij gingen vanuit een duurzaam oogpunt aan de slag met een herbruikbaar whitboard schrift.

In principe werkt de Bambook qua samenstellen van je notitieboek als de Greenbook. Een kaft met ringband samen te stellen met je eigen inhoud. Maar waar je bij Greenbook de verschillende pagina’s in en uit de ringband kan klikken om zo je eigen volgorde samen te stellen zit de notitieboek hier vast in een standaard ringband zoals we gewend zijn van de huidige schrijfblokken.

Een voordeel is wel dat alle pagina’s voorzien zijn van een zwarte rand. Dit helpt bij het inscannen van de informatie in de bijbehorende app wat er handig is als je iets hebt opgeschreven wat je wil bewaren.

Correctbook

De eigenaar van Correctbook begon vanuit een ander standpunt. Geconfronteerd met het probleem van analfabetisme in arme landen, ging hij op zoek naar schrijfmateriaal dat eindeloos meegaat en kwam zo bij een uitwisbaar notitieboek terecht.

Net zoals bij Greenbook en Bambook kun je kiezen uit diverse exemplaren en accesoires, maar voor elke verkochte Correctbook gaat er ook een exemplaar naar scholen in o.a. Afrika.

Rocketbook

Via mijn collega ontdekte ik trouwens ook de Rocketbook. Dit keer een bedrijf uit Engeland. Ook hier gaat het om een uitwisbare notitieboek, maar zit er een extra handigheid in de app. Bij de apps van de voorgaande bedrijven wordt alles verzameld in een map in de cloud. Bij Rocketbook bevinden zich onder aan elke pagina diverse icoontjes voor o.a. Google Drive, Evernote, Dropbox, OneDrive, OneNote, Slack, Box, iCloud, iMessage, of je Email. Nadat je een icoontje aanvinkt en inscant worden je aantekeningen meteen verstuurd naar de plek die je hebt aangegeven.

Mocht ik ooit besluiten een extra uitwisbare notitieboek aan te schaffen, dan is de Rocketbook een goede kanshebber.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.