Van vlees naar vegan

Sinds eind augustus/begin september zijn Lief en ik overgestapt naar Vegan eten. Vanwege ons overgewicht zochten Lief en ik al een tijdje naar een eetstijl/dieet waarbij wij ons beide goed bij voelen en die ons kan helpen met afvallen. We hebben los van elkaar diverse pogingen gedaan, maar een dieet volgen terwijl je partner niet mee doet of een ander dieet volgt is niet werkbaar. Althans niet voor ons.

Ik moet zeggen dat ik niet verwacht had dat de overstap van een vlees gebaseerd dieet naar een plant gebaseerd dieet zoveel effect zou hebben. In de tijd dat we nu geen vlees meer eten, heb ik meer energie gekregen waar ik voorheen na het avondeten voor pampus op de bank zat. Een mooie meevaller is dat nu het afvallen wat ik al jaren naar streefde, maar wat maar niet lukte nu wel lukt. Het lijkt erop dat Lief en ik de eetstijl/het dieet hebben gevonden die we zochten.

Verschillen en valkuilen

Het overstappen naar een plant gebaseerd dieet klinkt heel logisch. Stop met het eten van dierlijke producten. Dus we begonnen met het weglaten van het vlees in de standaard aardappel-vlees-groente. Logisch toch? Dat heb ik geweten. Binnen de kortste keren werd ik heel slap en viel bijna flauw omdat ik toch iets te weinig voedingstoffen binnen kreeg. Dus de afgelopen weken zijn een speurtocht geweest naar het binnen krijgen van genoeg voedingstoffen en caloriën. Een speurtoch die trouwens nog lang niet afgelopen is, maar ik weet ondertussen wel dat ik moet zorgen voor genoeg ijzer, calcium en eiwitten. Dus ik eet nu meer spinazie, bonen, noten, zaden, maar ik ontkom er helaas ook niet aan om het aan te vullen met supplementen.

Het is dus van groot belang dat als je zelf ook wil overstappen naar veganistisch eten dat je niet in de valkuil valt van:

  • te weinig voedingsstoffen
  • te weinig calorieën
  • eenzijdige maaltijden

Informatie

Wat ons vooral geholpen heeft, is het zoeken naar informatie op websites, youtube, etc. Een over een interessant onderwerp zoals veganistisch eten zijn ondertussen zoveel verschillende websites en video’s gemaakt, dat het ook voor ons moeilijk was om door de bomen het bos te zoeken. Wij hebben veel gehad aan websites/youtubekanalen. Misschien dat je er iets aan hebt als je er aan zit te denken om ook over te stappen.

  • NutritionFacts.org – Dit is een Youtubekanaal van Dr. Michael Greger, een wetenschapper die in zijn video’s de laatste nieuwe wetenschappenlijke onderzoeken op het gebied van gezond eten bespreekt.
  • The Happy Pear – De website van Dave en Steve, een Ierse tweeling die 15 jaar geleden overstapte naar een veganistisch leven en nu een boerderij, bakker etc bezitten om hun cafe’s en winkels te voorzien van plantaardig voedsel. Het is ontzettend leuk om ze te volgen op Instagram waar ze onder andere hun dag beginnen met een dagelijkse frisse duik in de zee (brrr) . Ik volg ze vooral voor hun recepten.
  • Wat eet je dan wel – Sinds kort bezoek ik ook de website van Suzanne. Op haar website vind je herkenbare recepten in vegan vorm en handige shoptips.
  • Plenty –  Wat ook heel erg handig is, is de app Plenty. Een simpele app die je snel kan vertellen of een product uit de winkel vegan is of niet. Plenty is te downloaden voor zowel de Android als Iphone telefoons.
  • BonusVegan – en voor de wekelijkse vegan aanbiedingen volg je het beste het instagramaccount van BonusVegan.

Nooit geen vlees meer?

Ik zal heel eerlijk zijn. Er zijn hier en daar momenten dat ik bezweken ben aan de zucht naar vlees. Vooral gemarineerde drumsticks maken het mij nog heel moeilijk, maar net zoals bij elk dieet. Eerlijk gezegd is het bij mij dan vooral de herinnering aan een stuk vlees. Want toen ik de drumsticks eenmal at, viel het eigenlijk behoorlijk tegen. Het is apart om te zien hoe snel je licham zich aan past en hoeveel verleidingen naar eten gebaseerd zijn op een stukje herinnering. 

Mocht je zelf ook veganistisch eten, laat het mij dan even weten. Ik leer graag nieuwe dingen. En mocht je besluiten veganistisch te gaan eten, succes!

Leave a Reply

nineteen + 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.