Sla over naar de inhoud

Wegwijs in WordPress: Berichten

Het volgende onderdeel in WordPress is het onderdeel “Berichten”. Met deze functionaliteit plaats je je blogberichten.Zoals je in het menu kan zien, heb je vier opties:

Alle berichten

Bij “Alle berichten” krijg je zoals de tekst al aangeeft alle berichten te zien die je hebt geschreven, onderverdeelt in berichten die je al geplaatst hebt, berichten die nog in concept staan en berichten die je verwijderd hebt. Het overzicht laat de naam van het artikel zien, wie het geschreven heeft, onder welke categorie je het geplaatst hebt en welke tags je gebruikt hebt. Als laatste wordt je ge├»nformeerd hoeveel reacties er zijn geplaatst bij dat bericht en op welke datum het bericht gepubliceerd is.

Naar mate dat je meer schrijft zullen er ook meerdere pagina’s te doorzoeken zijn. Mocht je een oud bericht willen zoeken, dan zijn de sorteeroptie ”alle datums” en ”alle categorie├źn” handige hulpmiddelen. Mocht je ooit een bewerking willen uitvoeren aan heel veel berichten tegelijkertijd, dan kan je de betreffende berichten aan vinken en via de optie ”Acties” de betreffende bewerking aanvinken.

Nieuw bericht

Het is mogelijk om via alle berichten een nieuw bericht aan te maken door de knop ”Nieuw bericht” aan te klikken. Maar de optie ”Nieuw bericht” in het menu is een shortcut.

In principe wijst dit scherm zich vanzelf. Je vult de titel in en schrijft je blogbericht. Daarna is het de bedoeling dat je de opties aan de rechterkant verder invult.

Publiceren

Bij publiceren kun je aangeven wat de status van het bericht is. Naast direct publiceren zijn er diverse opties. Je kan een bericht opslaan als concept,of als je met meerdere auteurs werkt “wachten op review”. Je kan de zichtbaarheid beinvloeden met een wachtwoord of er voor zorgen dat je bericht altijd boven aan komt te staan. Mocht je je bericht niet meteen publiceren omdat je nog wat wil bijschaven aan je bericht, dan heb je de mogelijkheid om eerdere revisies te bekijken. En als laatste kan je zelf bepalen op welk moment je een bericht plaatst. Je ziet dat ik met dit bericht begonnen ben op 26 oktober. ­čÖé

Berichttype

Bij dit onderwerp kun je – afhankelijk van je thema – een keuze maken m.b.t. het soort bericht. Normaliter staat de keuze op standaard als je een blogbericht schrijft. Je kan er echter ook voor kiezen om alleen een video of audio te plaatsen. Aangezien het berichttype bij elk thema anders is, raad ik je aan gewoon te gaan experimenteren met deze opties.

Categorie├źn

Hier kan je kiezen uit de aanwezige categorie├źn. Door categorie├źn aan je blogbericht toe te voegen is het voor je lezers makkelijker berichten met een zelfde soort onderwerp te zoeken. Je kan een nieuwe categorie op twee manier aanmaken. In de sidebar kan je bij het onderdeel categorie├źn de link “Nieuwe categorie toevoegen” aanklikken. Je kan dan de naam van de nieuwe categorie vermelden en eventueel de categorie koppelen aan een hoofdcategorie

De tweede manier is via de linkermenu. Als je daar bij berichten op categorie├źn klikt, kom je op een uitgebreide versie van de categorie├źn aan. Op deze pagina kan je nieuwe categorie├źn aanmaken, maar je kan ook de reeds gemaakte categori├źn herindelen en een omschrijving toevoegen.

 

Tags

De tags werken qua principe hetzelfde als de categorie├źn. Waar zit het verschil dan in? Als je bijvoorbeeld net zoals ik categorie├źn in een menu hebt verwerkt, dan wordt het menu veel te groot indien je voor elke nieuw bericht een andere categorie gebruikt. Je zou gebruik kunnen maken van sub-categorie├źn, maar soms is het handig om met tags te werken. Je geeft dan een onderverdeling aan zonder te veel categorie├źn aan te maken. Ook hier kan je een nieuwe tag aanmaken via de sidebar of via het linkermenu.

Uitgelichte afbeelding

Het laatste onderdeel van de sidebar is het koppelen van een afbeelding aan je bericht. Deze “uitgelichte afbeelding” is de afbeelding die gebruikt wordt op de hoofdpagina van je blog. De werkwijze is simpel. Je klikt op de link en kiest een afbeelding uit die je wil koppelen aan je blog.

Volgende week bespreek ik de mogelijkheden m.b.t. de afbeeldingenbibliotheek. Is er iets wat je graag wilt dat ik dan bespreek, laat het even weten.

Published inTechnologie

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.