Sla over naar de inhoud

Wegwijs in WordPress: Media

In het onderdeel Media vindt je alle afbeeldingen terug die je gebruikt hebt of wil gaan gebruiken in je website. Het bestaat uit 2 subonderdelen.

  • Bibliotheek
  • Nieuw bestand

Bibliotheek

Het woord zegt eigenlijk al genoeg. Dit is de plaats waar alle mediabestanden bewaard worden. Het is de plaats waar WordPress naar verwijst als je in je artikel gebruik maakt van een foto. En het is ook handig wanneer je een bepaalde foto meerdere keren wil gebruiken. Zo gebruik ik als uitgelichte afbeelding bij de Wegwijs in WordPress artikelen altijd dezelfde foto. De laad ik niet iedere keer op, maar ik zoek in de bibliotheek iedere keer dezelfde foto op.

Net zoals bij berichten heb je hier de mogelijkheid om selecties te maken. Gebaseerd op het soort bestand of de maand waarin de foto geplaatst is.

Nieuw bestand

Wanneer je een foto wil uploaden kan je dat op meerdere manieren doen. Één optie is via de optie “Nieuw Bestand” in het Media menu. De werkwijze wijst zich vanzelf. Klik op bestanden selecteren, ga naar de locatie waar je de betreffende foto hebt staan en klik op open. De foto wordt vanzelf toegevoegd. In de Bibliotheek zie je de foto nu in het overzicht staan.

Als je dubbelklikt op de foto krijg je diverse informatie te zien. De bestandsnaam van de foto, wanneer de foto geupload is, wat de bestandsgrootte is en wat de afmetingen zijn. Wat heel belangrijk is, is de url van de foto. Dit is handig om te weten als je de foto wil gaan gebruiken in een widget. Daar wordt vaak om de url van de foto gevraagd.

Onder de standaard gegevens zijn diverse vakken in te vullen. Zo kun je een onderschrift toevoegen of een beschrijving. Op deze manier kun je dus bijvoorbeeld de bron van de foto vermelden, mocht je de foto niet zelf gemaakt hebben.

Nieuw bestand tijdens schrijven

Een tweede optie is om een foto te uploaden terwijl je een bericht aan het schrijven bent. Hiervoor ga je naar het bericht dat je aan het schrijven bent en klik je op de knop “Media toevoegen” dat boven het schrijfvlak staat. Je komt dan automatisch in de Bibliotheek uit. Kies echter het tabblad “Bestanden uploaden” en klik op bestanden selecteren. Voor de rest werkt het hetzelfde als hiervoor beschreven. Het voordeel van deze manier is dat de foto precies op de juiste plaats in je bericht terecht komt.

Gallerij aanmaken

Via de tweede optie is het ook mogelijk om een gallerij aan te maken. In plaats van media invoegen kies je voor Galerij aanmaken. Op deze manier kun je meerdere foto”s tegelijkertijd toevoegen aan je artikel. Klik op de foto”s die je wil toevoegen. Rechtsboven in de foto komt een vinkje te staan. Klik daarna op ”Een nieuwe galerij aanmaken” en de foto’s worden in een gallerij geplaatst. Aan de rechterkant heb je diverse opties waar je uit kan kiezen. Zo kan je kiezen waar de foto’s naar door moeten linken als men er op klikt, uit hoeveel kolommen je gallerij moet bestaan en of de foto”s in willekeurige volgorde getoond mogen worden.

Standaard worden de foto’s in een gallerij als Thumbnail geplaatst, maar dit kan je aanpassen. Houd er bij foto’s rekening mee dat je de foto in een zo laag mogelijke resolutie en afmetingen upload. Foto’s met een hoge resolutie en grote afmetingen worden netjes aangepast naar de afmetingen van het thema, maar nemen achter de schermen veel ruimte in beslag. Ruimte die je op een beter manier kan gebuiken.

Volgende week bespreek ik de mogelijkheden m.b.t. het linkmenu. Is er iets wat je graag wilt dat ik dan bespreek, laat het even weten.

Published inde juf

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.