wordpress

Wegwijs in WordPress

Toen ik jaren geleden begon met bloggen, begon ik net zoals iedereen op een gratis bloghosting. In mijn geval was dat WordPress.com. Het voordeel van WordPress.com is dat je binnen een paar tellen een fijne website hebt waarop je meteen kan gaan bloggen. Het nadeel is dat de themakeuzes en pluginkeuze erg beperkt zijn en je url altijd eindigt op .wordpress.com. Ik besloot dus al snel over te stappen naar wordpress.org. Een meer uitgebreidere versie van WordPress die je kan installeren op je eigen domein en voila….. www.biancamagielse.nl zag het daglicht.

Nu werk ik dus al jaren met wordpress en het heeft mij in het verleden veel uren gekost voordat ik het programma goed onder de knie kreeg. Om jullie dat te besparen bij deze mijn uitleg over WordPress in.

De functionaliteiten van WordPress zijn op te delen in twee onderdelen. De onderdelen die je nodig hebt voor het opzetten van je blog concentreren zich in de weergave, plugins en instellingen van WordPress. De inhoud van je blog creëer je met de berichten, media en pagina’s.

Het opzetten van een blog

Thema

Wanneer WordPress is geinstalleerd, staat er een standaard thema klaar. In principe is dit thema geschikt om meteen in te gaan schrijven, maar er zijn veel meer leukere thema’s beschikbaar. Bij de optie “Weergave – Thema’s – nieuwe toevoegen” zijn heel veel van deze aangepaste thema’s te vinden. Standaard worden de meest favorieten getoond, maar je kan ook kijken naar de laatste nieuwe thema’s of op zoek gaan naar thema’s met een specifieke layout (zoals bijvoorbeeld in de kleur blauw).

Heb je eenmaal een thema gevonden die je bevalt en installeert, plaatst  WordPress dan meteen de juiste bestanden op de juiste plekken. Je kan er na de installatie voor kiezen om het thema meteen te activeren of juist niet. Wanneer je niet meteen activeert dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor ”Live Preview”. WordPress laat dan zien hoe je huidige tekst en plaatjes er uit zien in het nieuwe thema zonder dat je bezoekers er iets van merken.

Naast de thema’s die WordPress standaard meelevert zijn er nog honderdduizend andere thema’s op Internet te vinden. Mocht je een thema tegenkomen op internet dat je wilt gebruiken, dan is dit thema bijna altijd te downloaden als zip file. Via de optie ”Thema Uploaden” kun je dat thema toevoegen aan je blog. Voor de rest werkt het hetzelfde.

Customizer

Wanneer je eenmaal een thema hebt gekozen kun je via de optie “Customizer”  de lay-out van je thema aanpassen naar wens. Het onderdeel heeft bij elk thema andere mogelijkheden om iets aan te kunnen passen.  Het voordeel van deze functie is dat je alvast kan gaan kijken hoe de lay-out van je website er uit komt te zien, zonder dat je de optie definitie moet doorvoeren. Zodra de lay-out naar je zin is, is het een kwestie van publiceren.

Menu

Een belangrijk onderdeel van je blog is een goed menu. Het is dan ook van belang dat je goed nadenkt over hoe je menu er uit komt te zien. Zelf kies ik meestal voor thema’s met twee menu’s. Eentje helemaal boven aan het begin van je pagina en een net onder je header. De bovenste menu gebruik ik om mijn lezers te verwijzen naar mijn privacy verklaring en mijn contactpagina. In het menu onder mijn header zijn dan de diverse onderwerpen waarover ik schrijf te vinden. Maar er zijn ook bloggers die liever werken met één menu of zelfs geen.
Welk soort menu je ook kiest, via het onderdeel Menu kun je je menu samenstellen waarbij je kan kiezen uit berichtcategoriën, pagina’s of zelfs een link naar een externe url.

Widgets

De widgets zijn wat mij betreft het leukste onderdeel om je blog helemaal naar wens compleet te maken. Bij elk thema krijg je standaard een aantal widgets mee, waarbij je kan denken aan de zoekfunctie van je blog, laatste berichten, laatste reacties. Net zoals bij de thema’s zijn er op internet duizenden andere widgets beschikbaar. Via de plugin functionaliteit kun je op zoek naar widgets die je nodig hebt om je blog helemaal eigen te maken. De plugindatabase bevat naast widget plugins nog veel andere plugins die je blog achter de schermen kunnen helpen. Zo is de privacyoptie die je op deze blog krijgt wanneer je hier voor het eerst komt ook een plugin. Net zoals de software die mijn blog beschermd tegen hackers en andere kwaadwillenden.

Instellingen

Los van welk thema en plugins je gebruikt zijn er een aantal zaken die in elke blog terug komen. Hoeveel blogposts wil je per keer op je beeldscherm zien, 1 of 10? Mag iedereen meteen een reactie plaatsen of wil je de reacties eerst beoordelen? Deze basisvragen zijn terug te vinden in het onderdeel instellingen.

De inhoud van je blog

Berichten

Wanneer de lay-out eenmaal naar wens is, begint het belangrijkste gedeelte: het schrijven van je blogberichten. Hiervoor gebruik je de functionaliteit berichten. Binnen deze functionaliteit kun je meteen beginnen aan een nieuw bericht of een oud bericht opzoeken om aan te passen. Elk bericht kan je voorzien van een foto, koppelen aan specifieke categoriëen en tags zodat berichten met een zelfde onderwerp makkelijker te zoeken zijn en – heel belangrijk – precies inplannen wanneer je bricht online moet komen.

Media

Dit is de plaats waar alle mediabestanden bewaard worden. Het is de plaats waar WordPress naar verwijst als je in je artikel gebruik maakt van een foto.  Houd er bij foto’s rekening mee dat je de foto in een zo laag mogelijke resolutie en afmetingen upload. In de meeste thema’s wordt in customizer aangegeven hoe groot de foto’s moeten zijn om optimaal gebruik te maken van het thema. Grotere foto’s plaatsen heeft vaak geen nut omdat ze meestal ingekort worden tot de afmetingen waar het thema mee werkt, maar ze nemen wel extra ruimte in beslag achter de schermen en zorgen ervoor dat je website daardoor langzamer wordt.

Pagina’s

Als laatste optie is het mogelijk om pagina’s toe te voegen aan je blog. Ik gebruik de pagina’s meestal voor een introductiebericht over mijzelf (over bianca), verwijzigingen naar de privacyverklaring en disclaimer en natuurlijk voor de contactpagina. Het maken van een pagina is net zo makkelijk als het schrijven van een blogpost. Bij een nieuwe pagina vul je net zoals bij het onderdeel berichten de titel van de pagina in en daaronder de tekst die je wil plaatsen.

Overige functionaliteiten

Er zijn nog een paar extra functionaliteiten beschikbaar zoals een Dashboard waar je in een oogopslag kan zien of je reacties hebt, plugins die geupdate moeten worden, etc. Gebruikers is handig als je met gastschrijvers werkt waarbij je iedereen zijn/haar eigen inlogpagina geeft en Gereedschap is vooral belangrijk wanneer je besluit je gehele blog te verhuizen naar een andere provider.

Met deze blog ben ik vooral ingegaan op een globale uitleg hoe WordPress is ingedeeld. Heb je vragen of wil je een meer uitgebreide tutorial? Schroom niet om hieronder je vraag te stellen. Ik beantwoord ze graag.

Leave a Reply

2 + nineteen =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.